Terapiforedrag - Marianne Florman

::Marianne Florman - motionsforedragsholder - samarbejdsidræt::

Meditation, terapi og yoga er nogle af de redskaber Marianne Florman bruger til at få indsigt og energi. I sin selvudviklingsproces har hun også mødt sine sårbare sider.

Hvilke former for terapi har du gået i?
Alle mulige. Bl.a. samtaleterapi, kunstterapi og kognitiv terapi. På nogle tidspunkter har jeg gået der, fordi jeg havde et emne, jeg havde brug for at behandle. Men jeg synes også, det er rigtig dejligt at gå i terapi, når jeg er glad. Meget er nemmere, når man har det godt.

Jeg synes, at kunstterapi er meget udviklende, fordi man får mange ting frem, man ikke vidste om sig selv. Dét at tegne og male er terapi i sig selv. Når jeg sætter mig med ungerne om aftenen og tegner, føles det meget udrensende, og jeg kommer ned i nogle dybere lag af mig selv. I udviklingsgrupper med kunstterapi har jeg malet ting, hvor jeg bagefter har tænkt: »Hold da kæft, hvor var det gemt henne?« Det er ret fantastisk med de skjulte ting, der kommer op. Jeg har f.eks. brugt kunstterapien til at huske mig selv på at bruge mine blide og bløde sider. Og ikke altid min powergirl. Hende kan jeg en masse med, men jeg skal huske den anden energi også. Det gør mit liv endnu rigere, at jeg ikke kun bruger de sider af mig selv, der ligger lige for.

Er der andre former for selvudvikling, du bruger eller har brugt?
Jeg er sammen med mine heste næsten dagligt – og dét er selvudvikling! Jeg laver noget med dem, der hedder »natural horsemanship«. Det går ud på at lære at tale hestens sprog. Og at den lærer din energi at kende. Når jeg er sammen med mine heste, styrker jeg min evne til f.eks. at mærke: »Vil de gerne være sammen med mig? Er de frustrerede?«

På et tidspunkt havde jeg besøg af en pige fra USA, der kom for at træne hestene med mig. Hun sagde: »Prøv lige at se, hvordan du kan bringe din energi op eller ned.« Og så stod hun lige så stille og bragte sin energi op – og det forstod hesten godt! Når man bringer sin energi op, kan man bruge det til at udstråle autoritet og f.eks. vise hesten, hvilken vej den skal gå.

Dét at kunne bringe sin energi op eller ned bruger jeg både sammen med hestene og i andre situationer. F.eks. også, når jeg underviser og holder foredrag. Jeg har helt bevidst et højt energiniveau, når jeg formidler. Og derfor føler jeg, at jeg får en rigtig god kontakt med folk.